Fotoalbum

Striden vid Gestilren år 1210. Platsen är Varvs socken i Västergötland. Nu skall Tidaholms Museum göra en Geofysisk undersökning på platsen.
Striden vid Gestilren år 1210. Platsen är Varvs socken i Västergötland. Nu skall Tidaholms Museum göra en Geofysisk undersökning på platsen.

Vad hände egentligen vid Gestilren? Den sjätte september 2018 påbörjade Tidaholms museum "Gestilrenprojektet" som är ett samarbete mellan Tidaholms museum, rådgivande arkeolog Martin Toresson och geofysikern Roberto Grassi. 

Senaste nytt...

Den 19 oktober var Tidaholms museums Per Wahlström och Elisabet Östh samt arkeolog Martin Toresson ute i stålande höstväder, i trakterna kring Varv och kollade upp lite tips och ledtrådar som kommit till Tidaholms museums kännedom ang. Gestilrenprojektet. Med oss hade vi Alf Bergman och Håkan Andersson som delgav oss flera nya uppgifter och ledtrådar som vi nu arbetar vidare med. Vi fick bland annat veta att en man från Varvs socken vid namn Assar Dalhström, som arbetade som vägarbetare när vägen vid Gestilren underhölls på 1920-talet sett massgraven. Alf Bergman informerade om att han själv hört Assar Dahlström berätta om detta. Även Assars bror Erik Dahlström som också arbetade som vägarbetare vid Gestilren såg något som liknade en massgrav, när vägen gjordes i ordning på 1920-talet, enligt Alf Bergman. Vi arbetar vidare med informationen vi fått och följer upp nya ledtrådar.

Rent ekonomiskt har Gestilrenprojekten hittills, idag den 7 november, genererat 3500 kr totalt. Det tackar vi för. 2000 kronor av dessa 3500 kr är donerade av Cecilia Carlsson till Jan Nilssons minne.

Syfte

Syftet med projektet är att med ny teknik ta reda på om det ligger någon sanning i de muntliga utsagor som kommit till Martin Toressons och Tidaholms museums kännedom. Nämligen att man så sent som 1924 hittade en massgrav, i närheten av Gestilren. Tidaholms museum hoppas att insamlingen ska möjliggöra att Gestilren undersöks med ny teknik och nya vetenskapliga metoder. Förhoppningen är att bringa mer klarhet och ljus över det omstridda slaget vid Gestilren. 

I samband med Kulturarvsdagen 2018 sjösatte Tidaholms museum, tillsammans med arkeolog Martin Toresson, en ettårig insamling för att ta reda på om det geofysiskt är möjligt att ”se” om det finns en massgrav vid Gestilren, på Plantaberget i Tidaholms kommun. Tanken bakom denna insamling är att det under ett år samlats in tillräckligt med pengar för att kunna finansiera och därmed möjliggöra, en markskanning av området vid nästa års kulturarvsdag, den andra helgen i september 2019.

Det finns möjlighet att följa Gestilrenprojektet via Tidaholms museums hemsida, via nyhetsbrev och i sociala media. Tidaholms museum har ordnat ett eget swishnummer och det går också att betala in till Tidaholms kommuns postgiro.

Hur kan jag bidra till projektet?

Vill du vara med och delfinansiera detta projekt? Skicka in valfri slant till det öronmärkta projektet "Gestilren" via Swish eller på Tidaholms kommuns Plusgiro . Både Plusgironumret som märks med ett referensnumer och Swishnumret går oavkortat till Gestilrenprojektet. Swishnummer: 123 115 48 55.

Tidaholms kommuns plusgironummer är: 12 14 20-4 märk inbetalningen referensnumret: 3590-5131-10083 och om du går plats gärna också ditt namn.

Vad går pengarna till?

Geofysiska undersökningar vid en eventuell massgrav vid Gestilren går till den geofysiska undersökningen. Om vi får in mera än 30 000 så har vi satt ett tak på 50 000 kr. De överskjutande pengarna är för att reservera sig för ev. prishöjningar av den vetenskapliga undersökningen och oförutsedda kostnader. Överskjutande pengar kommer att användas för att dokumentation men också för att kunna arvodera Martin Toresson för det ideella arbete han lagt ner. Gestilrenprojektet kommer öppet att redovisa alla räkenskaper och inbetalningar vid en ”Gestilrenkväll” på Tidaholms museum 2019. Då hoppas vi också att kunna föreläsa om själva skanningen av Gestilren…

Varför genomförs projektet?

Ren och skär vetgirighet! Ny teknik kan bidra med ny fakta och nytt underlag i mysteriet med vart slaget stod!

Hur kan jag följa projektet?

Genom att skriva ”Gestilren” i ämnesraden när du mejlar till oss så visar du att du vill ha nyhetsbrev av oss. Detta är vår mejladress: tidaholms.museum@tidaholm.se

Det går också att följa Gestilrenprojektet på vår hemsida: www.tidaholmsmuseum.se eller på Tidaholms museums Facebooksida.

Vad händer med mina inbetalade pengar om projektet av någon anledning inte kan genomföras?

Om vi inte får in tillräckligt med pengar tills kulturarvsdagen i september 2019 så går vi ut på vår hemsida, i våra sociala kanaler samt Västgötabladet och informerar om detta. För er som har valt att bli uppdaterade via nyhetsbrev, kommer informationen också via mejl. Vi hoppas såklart innerligt att vi får in tillräckligt med pengar och ligger vi bra till, så förlänger vi eventuellt insamlingsperioden något. Vi kommer dock att hålla er ajour och uppdaterade här på vår hemsida. Om projektet av någon anledning skulle bli inställt, av någon annan anledning än bristande finansiering, så betalar vi tillbaka pengarna till donatorerna. Vi har era inbetalningsuppgifter och de summor ni ni betalat in. Vid frågor och funderingar kring detta. Kom ihåg att ni välkomna att höra av er till Tidaholms museum!

Källa; Tidaholms museum. Länkat från Tidaholms museum hemsida. 

______________________________________________________________________

Senaste nytt från Gestilrenprojektet

Nu har den preliminära rapporten från scanningen blivit klar. På länken nedan från Tidaholms museum, kan ni läsa informationen och läsa rapoorten.  

https://www.tidaholm.se/kultur--fritid/tidaholms-museum/gestilren-ett-forskningsprojekt.html

Mvh Morgan Nilsson.

Kommentarer

Per Jacobson

29.05.2020 17:22

Gistilren. Jag blir hemskt gärna medlem... Kommer från Skepplanda i Ale kommun...

Christer sundvall

16.06.2020 20:54

Namn, adress och e-mil behövs så sänder vi dej inbetalningskort
150 :-

Senaste kommentaren

13.09 | 17:30

Vore bra med E-post adress för att lätt kunna skicka information

13.09 | 11:59

Adress: Kobbarnas Väg 14, 416 47 Göteborg, tel nr 0708-154624

13.09 | 11:52

Hej Bo
Välkommen som medlem i Historieforum Västra Götaland
Jag behöver din adress + Epost och tel.nr för att registrera ditt medlemskaap o för arr skicka ut evenemang och nyheter

06.09 | 22:24

Förlåt så mycket
Det har skett ett misstag från vår sida
Har helt enkelt glömt bort att uppdatera medlemssidan för år 2022
Det är oförändrad avgift för detta året
Skall rätta de till detta.

Dela den här sidan