Kind Härads Tingshus, Svenljunga

 Tingshusgruppen är en grupp som arbetar för att bibehålla Kinds härad Tingshus i Svenljunga. Densamma ligger vid torget i Svenljunga. Första Tingshuset byggdes ca år 1640. Då regerade Drottning Kristina Sverige. Nuvarande Tingshus uppfördes 1857. Tingshusgruppen anser att Tingshuset är en viktig kulturhistorisk byggnad att behållas i kommunal ägo, dvs hos oss medborgare och Kindbor. En kulturhistorisk byggnad är en kulturhistorisk symbol och ett arv för människorna som bor och lever i en bygd.

Tingshuset är en del av vårt gemensamma kulturarv, i det här fallet en (q) märkt kulturbyggnad med drygt 160 år av anor. Sådant säljer man inte, anser vi i tingshusgruppen. Av många kontakter från Kindbor kan vi konstarera att det är ett stort gehör för att behålla tingshuset i kommunal ägo.

Tingshuset i Kinds Härad, är inte bara ett viktigt kulturarv som kulturhistorisk byggnad för Svenljunga och Tranemo, lika viktig är den för hela Sjuhäradsbygden.

Tingshusgruppen har många idéer, visioner och även klara planer för tingshusets framtid och verksamhet i huset. Ett levande Allaktivitetshus för kommunens medborgare, organisationer och föreningar. Vidare skall det inhysa museum, föreläsningar, mindre uppträdanden och allehanda event. Huset har möjlighet att bli ett bra bildningshus.

Vad beträffar museum i tingshuset, är syftet att det ska innehålla Kinds häradshistoria. Museet ska periodvis visa upp föremål från perioden för fängelset, artefakter från häradet. Hammarlindska donationen finns i källaren och delar av den kommer att visas som basutställning. En viss ungdomsverksamhet kan förläggas till huset, då utrymme finns.  

 Tinghusgruppen har för avsikt att bilda en förening. Namnet är inte bestämt ännu. Men några förslag finns, såsom ex. Mötesplats Tingshuset.

 Kinds Härads Tingshus en mycket vacker gammal byggnad som bör värnas, vårdas och behållas i kommunal ägo. Historieforum Västra Götaland har valt att stötta tingshusgruppen och medborgarna att Tingshuset blir kvar i kommunal ägo. 

Tycker du som vi? Anslut dig då till oss. Kontakta oss på vår Facebooksida - Tingshuset Svenljunga.

 

Tinghusgruppen, gm Morgan Nilsson

Ernst Gustavsson

Annicka Kihlberg

Marianne Josefsson

Göran Eriksson

Ove Lundin

Hej mina vänner!

Hoppas allt är bra hos er.  

Pandemin håller sitt grepp, och det vi redan nu kan konstatera är att vi kan börja med kommande års verksamhet. Densamma som vi enligt min mening i alla fall inte behöver göra några förändringar. Det enda vi kan diskutera och besluta, är om och var vi skall hålla ett eventuellt Årsmöte. 

På de bifogade bilderna ser ni Tors hammaren från Västergötland. Den kallas Lugnåshammaren, för den är funnen i Lugnås, Björsäter utanför Mariestad. Det är den enda Tors hammare som hitintills är funnen i Västra Götaland, vågar jag påstå. 

Vår förening har köpt den här av en gammal dam i Götene, vid namn Ulla - Britt Jonsdotter. Hon kontaktade mig i våras. Förra veckan var jag uppe hos henne. Hennes syster hade avlidit, och hon hade tre ex av hammaren. Hennes syster hade jobbat 30 år på Västergötlands museum som konservator. Vi kan gissa att den här gjordes i Skara på den tiden, och kanske är från i runda slängar 70 - 80 talet. Hon frågade om vår förening var intresserade av den. Ja väldigt gärna svarade jag. De två andra exemplaren tror jag Lugnås hembygdsförening och VG Museum fick. 

Summan vi köpte den här mäktiga klenoden för, var endast 300 kr. Vi visar upp den för våra medlemmar på nästkommande årsmöte. 

Noterbart; Hammaren har tre st kors på vardera sidan. Jag tolkar att det bör vara det kristna korset. Det här vet du Ingemar mer om. Hur unikt alternativt ovanligt är det med kristna kors på Tors hammare  i Sverige?

Med vänliga hälsningar Morgan Nilsson

SPARLÖSASTENEN

Sparlösa-english-article-revised-2019-no-2 (1)

av Ingemar Nordgren

Sparlösastenens-bildmotiv-Särtryck-ur-Goterkällan-2019

av Ingemar Nordgren

Referat från Vännebo

Exkursion Vännebo krigsbytesofferplats

Kulturhistorisk Arrangemang lördag 1 september.
Arrangör; Studieförbundet Vuxenskolan, Svenljunga.
Föreläsare och guide, Morgan Nilsson, Sexdrega.

Referat från exkursionen med föredrag vid Vännebo krigsbytesofferplats. Undertecknad föredrog om Folkvandringstiden och dess samtida krigsbytesofferplatser. Dessa offerplatser är en kultplats där man offrade de besegrade fiendernas vapen och krigsutrustning.
Vi gick till en närliggande grusväg med en brotrumma, där en runsten ligger, från 1903. Därefter var det dags för fika rast. Deltagarna tog fram sina kaffekorgar och det smakade bra i det uppsprickande och varma vädret. Efter kafferast gick vi till de kvarvarande forntida gravarna från det bortodlade gravfältet, varar en eller flera gravar inryms på samma kulle.
Folkvandringstiden och denna kult är ca 350-550 ekr.

Sammanfattningsvis kan vi glädjas åt en lyckad och trevlig dag i Vännebo. De regntunga molnen gav vika och solen trängde igenom.


Tack till alla som medverkade som gjorde dagen mycket trevlig.

* Fakta; Vännebo krigsbytesofferplats är en av landets fyra Krigsbytesofferplatser. De andra tre är, Sösdala, Skåne, Skedemosse, Öland och Finnestorp, Västergötland.

* Foto; Christer Sundvall och Morgan Nilsson.

* Deltagare 53 stycken.

Mvh Morgan Nilsson.

Referat Exkursion, 8 september 2018. - I Beowulf fotspår.

Referat Exkursion, 8 september 2018.

Historieforum västra Götaland och samarbetspartner Studieförbundet Vuxenskolan. Höstverksamhet 2018.

Arrangemang, Exkursion, 8 september.
- I Beowulf fotspår.

Referat från föreningens dagsutflykt till Göta älvdalen och arrangemanget "i Beowulf fotspår". Guide vår medlem Peter Jartoft, Göteborg.

Denna lördag samlades vi vid Alvhem golfklubb. Det vi började prata om var naturligtvis dagens väder. Just fint väder som vi brukar ha på våra arrangemang ute i fält.

Exkursionen leds av Peter som arbetat länge med frågan om eposet och historien om Beowulf. Peter har arbetat brett med Beowulf och även varit i England där han har haft utställningar.
Vi åkte till några platser i Göta älvdalen, bla till kungsgården i Alvhem, Örnnäsberget och Gräfsnäs utanför Alingsås. Dessa platser där man kan tolka enligt eposet att Beowulf vistades.
Dagen avslutades vid Gräfsnäs vackra slottsruin och Peter berättade om sin sk forskning och framställning med arbetet med Beowulf, denna forntida kung som vi i Sverige vet så ytterst lite om.

Mer utförlig beskrivning och referat kan Peter komplettera med på föreningens Facebooksida och hemsida.

Vi tackar Peter och deltagarna för en mycket trevlig dag och att vi fick en god inblick kring sagokungen Beowulf.

Som sagt, "vi hade i alla fall tur med vädret". När vi hade avslutat dagen och precis gått tillbaka till våra bilar, då kom regnet. Men vi kan det här nu i Historieforum Västra Götaland, vi har tur med vädret.

Vid pennan, Morgan Nilsson, 9 september.

Rubrik

Det här är en paragraf. Klicka här för att lägga till din egen text och redigera paragrafen. Det här är rätt ställe att skriva lite mera om dig själv och introducera webbsidan för dina besökare.

Kommentarer

Kika

21.09.2021 00:13

Hej! Har ni kvar äldre artiklar som man kan läsa någonstans? Letar efter en artikel av Thomas Bevenheim som man kunde läsa tidigare på historieforum.

Senaste kommentaren

13.09 | 17:30

Vore bra med E-post adress för att lätt kunna skicka information

13.09 | 11:59

Adress: Kobbarnas Väg 14, 416 47 Göteborg, tel nr 0708-154624

13.09 | 11:52

Hej Bo
Välkommen som medlem i Historieforum Västra Götaland
Jag behöver din adress + Epost och tel.nr för att registrera ditt medlemskaap o för arr skicka ut evenemang och nyheter

06.09 | 22:24

Förlåt så mycket
Det har skett ett misstag från vår sida
Har helt enkelt glömt bort att uppdatera medlemssidan för år 2022
Det är oförändrad avgift för detta året
Skall rätta de till detta.

Dela den här sidan