Lungåshammaren

Hej mina vänner!

Hoppas allt är bra hos er.  

Pandemin håller sitt grepp, och det vi redan nu kan konstatera är att vi kan börja med kommande års verksamhet. Densamma som vi enligt min mening i alla fall inte behöver göra några förändringar. Det enda vi kan diskutera och besluta, är om och var vi skall hålla ett eventuellt Årsmöte. 

På de bifogade bilderna ser ni Tors hammaren från Västergötland. Den kallas Lugnåshammaren, för den är funnen i Lugnås, Björsäter utanför Mariestad. Det är den enda Tors hammare som hitintills är funnen i Västra Götaland, vågar jag påstå. 

Vår förening har köpt den här av en gammal dam i Götene, vid namn Ulla - Britt Jonsdotter. Hon kontaktade mig i våras. Förra veckan var jag uppe hos henne. Hennes syster hade avlidit, och hon hade tre ex av hammaren. Hennes syster hade jobbat 30 år på Västergötlands museum som konservator. Vi kan gissa att den här gjordes i Skara på den tiden, och kanske är från i runda slängar 70 - 80 talet. Hon frågade om vår förening var intresserade av den. Ja väldigt gärna svarade jag. De två andra exemplaren tror jag Lugnås hembygdsförening och VG Museum fick. 

Summan vi köpte den här mäktiga klenoden för, var endast 300 kr. Vi visar upp den för våra medlemmar på nästkommande årsmöte. 

Noterbart; Hammaren har tre st kors på vardera sidan. Jag tolkar att det bör vara det kristna korset. Det här vet du Ingemar mer om. Hur unikt alternativt ovanligt är det med kristna kors på Tors hammare  i Sverige?

Med vänliga hälsningar Morgan Nilsson

Kommentarer

Mo

27.05.2021 16:08

Jag fick en sån av mina föräldrar då vi var på Västergötlands museum 1980, så tiden stämmer nog. Den är tappad nu, har frågat på muséet om de tänker nytillverka men det verkar inte så tyvärr.

Mo

25.03.2022 19:59

Tusen tack för tipset! Har bett dem lägga undan en till mej, i morgon får jag en ny Lugnåshammare efter typ 25 år av letande.
Mycket glad! Tack 😀

Tone

25.03.2022 15:37

de har fått in på museet i Skara. Var där och köpte en idag. Det var tre kvar så de går åt ganska snabbt.

Senaste kommentaren

13.09 | 17:30

Vore bra med E-post adress för att lätt kunna skicka information

13.09 | 11:59

Adress: Kobbarnas Väg 14, 416 47 Göteborg, tel nr 0708-154624

13.09 | 11:52

Hej Bo
Välkommen som medlem i Historieforum Västra Götaland
Jag behöver din adress + Epost och tel.nr för att registrera ditt medlemskaap o för arr skicka ut evenemang och nyheter

06.09 | 22:24

Förlåt så mycket
Det har skett ett misstag från vår sida
Har helt enkelt glömt bort att uppdatera medlemssidan för år 2022
Det är oförändrad avgift för detta året
Skall rätta de till detta.

Dela den här sidan